Marsvinen får vitkål och varsin morots slant till frukost. På eftermiddagen får de någon annan grönsak som paprika, broccoli, grönkål, salladskål eller något annat. Jag ger dem i första hand c-vitaminrika grönsaker. Från maj till september plockar jag dagligen in mängder av gräs och örter. Godaste maten tycker marsvinen. Billigt och nyttigt tycker matten. Varje kväll får de en rejäl giva hö. Det är viktigt att de har gott om hö i burarna dygnet om. På kvällen får de som behöver även lite kraftfoder med kornkross som bas.
Burarna mockas löpande. Jag tar några varje kväll. I samband med burstädet har marsvinen golvtid vilket jag tycker att de behöver för mental stimulans och motion. Alla marsvin får 2-3 golvtidspass i veckan på minst en halvtimme. De som bor i mindre burar får extra tid utöver detta.
Marsvinen bor i lägenheten med oss och är i första hand våra familjenedlemmar. De är vana med katter och vanliga ljud och stök i ett hem. De hanteras mycket speciellt de små ungarna så de ska bli tama trygga husdjur. Vissa av dem ställs ut på marsvinsutställningar i ras och/eller petklass.
I köket finns två burskåp med fyra våningar. I det stora 191 cm långt och 53 cm djupt föds alla ungar. På två eller tre våningar bor mina avelshonor, ungar och unghonor längst ned brukar det bo kärlekspar eller hanepar. Det andra skåpet är hem till hanar som bor ensamma tillfälligt, kärlekspar och vuxna hanar och småpojkar.
I vardagsrummet finns en stor flockbur av Billybokhylla i vinkel. Där bor mina kära marsvinstanter. Där finns också ett burskåp med tre våningar 153 långt och 59 djupt. Där bor det ett hanepar på varje plan.