Avelsmål magpie

Teckningen
Nonself magpie/harlequin är ingen lätt variant att föda upp. Det är mycket som ska till för att få fram ett riktigt fint rutigt marsvin. Teckningen är ju det utmärkande för en harlequin/magpie så självklart ligger mycket fokus på den. Första intrycket när man ser en black magpie bör vara att man tänker svart vitt och rutigt. Det ska alltså vara jämt fördelat med svarta vita och mixade fält och de ska vara väl avgränsade och så fyrkantiga som möjligt. En tydlig rygg och maglinje krävs för den rutiga känslan så inte fälten istället hamnar som band runt kroppen. De djur jag använder i min avel ska ha en hyfsad lay out och inte sakna någon typ av fält eller vara för stökiga eller oklara sin teckning. Målet är perfekta rutor.

Färg
Färg på släthåriga rasmarsvin är oerhört viktigt. Färgen är något jag jobbar hårt med i mitt avelsarbete. Även djur som haft riktigt bra teckning har jag avstått i aveln om de haft för dålig färg. Svart ska verkligen vara svart. Toppfärgen kolsvart och underfärgen så svart det går. Även på chokladen har jag stora krav trots att chocolate magpie tenderar att vara ganska ljusa. Nu när jag börjat med även lilac och beige kommer jag att ställa stora krav på de färgerna också. Silvergenen cr bleker lilac så jag tror inte lilac magpie ens kan bli så mörka och mustiga i färgen som en self lilac bör vara enligt standarden, det samma gäller beige magpie. Jag vill ändå försöka få dem relativt mörka och när det gäller lilac vill jag gärna ha en så kall färgton som möjligt.

Typ och kropp
Jag föredrar ganska stora marsvin med god resning. Målet är inte bara rasmässigt bra djur utan jag strävar också mot att få till bra petklassvinnare med kraftfulla jämna kroppar. I övrigt siktar jag mot nonselfstandarden när det gäller typ och päls.

Hälsa och temperament
Alla marsvin oavsett om de är utställningsdjur eller inte är ju först och främst husdjur och måste vara möjliga att hantera. De ska vara trevliga roliga och snälla. Temperamentet är oerhört viktigt. Magpies tenderar att vara mycket aktiva, orädda, kontaktsökande och nyfikna de är väldigt trevliga marsvin. Det är också viktigt att de fungerar väl med andra marsvin honor ska kunna bo i flock utan konflikter och hanar ska kunna leva par utan bråk. Självklart är hälsan A och O djur som visar någon typ av sjukdom tas genast ur aveln.